Saturday, May 9

Halal dan Baik

Oleh: Ajah
Editor: Ajah
.
Rata-rata kita peka dan teliti dalam pengambilan makanan yang halal. Sanggup membayar lebih untuk mendapatkan daging ayam halal.
Namun, kisah kah kita dengan pengambilan makanan yang baik?
Baik kah makanan kita dari segi kuantiti, zat dan cara memasak?
.
"Makanan ni, bukan hanya diambil kira dari segi zat dan halal nya. Sebab tulah, lebih baik makanan masakan sendiri. Kita orang islam, memasak dimulakan dengan bismillah. Dan zikir-zikir yang baik semasa memasak." teringat pesan Kak Zaf semasa MOC dulu.
.
"Wahai manusia! Makanlah dari (makanan) yang halal dan baik yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan. Sungguh Syaitan itu musuh yang nyata bagimu"
Surah Al-Baqarah 2:168
.
Ada satu blog yang mengisahkan sejarah Eropah merahsiakan penggunaan lemak babi dalam makanan dengan menggunakan kod-kod matematik. Boleh rujuk blog ini
.
Produk-produk dengan kod di bawah mengandungi lemak babi.

E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234,
E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430,
E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474,

E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493,
E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904...

"Maka hendaklah manusia itu memerhatikan makanannya," (Surah Abasa 80:24)

peliks nape kalo tabung, mesti nak bentuk ni.. badan dia besar n boleh letak banyak duit ek? tapi gajah lagi besar.. nape tak digunakan gajah?? erm..
.
Jika kita sangat mengambil berat pengambilan makanan halal, mengapa kita kelihatan tenang dengan menggunakan perbankan konvensional?
.
"Aik, nape dengan perbankan konvensional? Aku amik yang bebas interest. Aku tak ambik pun riba tu."
Penjelasan boleh didapati dalam ceramah ini.

No comments: